Download til print

Kærlighed

UndreMagasinet s. 34-35
Bibeltekster: 1 Kor 13,1-7, Matt 5,43-46, Joh 13,1-17 og Joh 15,13

Tidsforbrug: Svarende til 1 dobbeltlektion

Mål: At udforske begrebet og fænomenet ’kærlighed’

Formål: At konfirmanderne bliver i stand til at reflektere over kærligheden, både som et alment begreb og som et specifikt kristent

Opgave 1: Hvad er kærlighed

(fælles)

Læs UndreMagasinet s. 34-35 og et uddrag af Kærlighedens Højsang: 1 Kor 13,1-7 samt Matt 5,43-46

Se filmen: http://www.dr.dk/levnu/psykologi/video-saadan-paavirker-kaerlighed-vores-hjerne

  • Diskuter, om videnskabens og andre tilgange til kærlighed udelukker eller supplerer hinanden
  • Diskuter, om det kristne bud om at ’elske sine fjender’ er muligt? Og om buddet er vigtigt? (OBS: Måske kan det godt være vigtigt, selvom det ikke i praksis er muligt …)

Opgave 2: Dopamin-skattejagt

(i grupper à fx fire)

Dopamin er det stof i hjernen, der udløses i forbindelse med forelskelse. Dopamin kan også udløses af andre ting: fx store hoveder og store øjne (babysæler), musik, chokolade, sukker, fløde, æggeblommer, chili, kardemomme (mm.) – for nogle også shopping.

Konfirmanderne deles i 4-5 mindre hold og sendes rundt inde i kirkerummet og udenfor. Posterne består af spørgsmål, billeder etc. der alle har med kærlighed at gøre.

Eksempler:

Hvad er forskellen på forelskelse og at elske?
Skal kærligheden kunne tåle alt for at kaldes for kærlighed?
Har kærligheden en grænse?
Kan man elske for meget?
Hvornår kan man ærligt sige, at man ligefrem elsker et andet menneske, og hvad skal der til for, at vi kan kalde det, vi føler, for kærlighed?
Skal kærligheden være gengældt for at holde?
Kan man elske et menneske, der ikke lever mere?
Findes der forskellige former for kærlighed?
Kan man elske sine fjender?
Er kærlighed altid noget godt?

Af billeder kan eksempelvis portrætter af mennesker i samtale, mennesker i diskussion, der giver knus, holder i hånd osv. drages ind – og spørgsmålene til billederne kunne være:

Se på billedet her, hvad ser det ud til, at de to mennesker tænker om hinanden?

Til hver post knytter sig også et brudstykke fra en bibeltekst, der til slut samles til en hel tekst. Teksten kan fx være 1 Kor 13,1-7, Matt 5,43-46, Joh 13,1-17, Højsangen 2,1-8. Sammen med hvert tekststykke og spørgsmål ligger en ingrediens: Sukker, fløde, mørk chokolade, chili, kardemomme/kanel, ægte vanilje i stænger (da de dufter og smager af mest), past. æggeblommer eller hele æg, mandelmel/marcipan.

Til slut laver hvert hold en dopamin-kage (eller kærligheds-cookie).

Skattejagten skal lægge op til en samtale om, at kærlighed er mere og andet end noget, der sker i hjernen. For selv om alt det, vi kan mærke i kroppen, udspringer fra hjernen – så er kærligheden noget, der sker imellem os. Det er jo lidt trist at sidde helt alene opfyldt af kærlighedsfølelsen i sin egen hjerne, ikke?

P.S. De fleste mennesker bruger ind imellem mad som trøst. Men det hjælper kun sjældent i mere end et øjeblik. Selv ikke en kærligheds-cookie …